De ce să te unești cu țara? (I)

În ultima vreme, blogurile și mass media de peste Prut, vorbesc tot mai mult despre Unire. Ați observat mișcările pro-unire ale unor ONG-uri, ale unor tineri și mai mult sau mai puțin a unor gogoșari cu chef de putere. Foarte frumos din partea lor. Oricum nimic nu se schimbă și nimic nu se va schimba. Trebuie mult mai mult de atâta.

Da! Eu sunt un patriot convins, un Român născut pe plaiurile Moldovei care își dorește o unire. Vrea o unire, dar nu doar a RM, ci a tuturor părților furate la începutul WW2. Mi-aș dori asta, dar nu este atât de simplu.

Dar de ce să te unești cu țara? Din perspectiva românului de rând, nu cred că are câștig de cauză decât ca valoare istorică. Mai mult însă, o unire cu Republica Moldova ar însemna o scădere semnificativă a economiei care oricum este la pământ, o creștere a corupției cu cel puțin 50% și multe lucruri de genul. Un alt lucru ce nu ar fi benefic, ar fi alocarea de fonduri în plus pentru încă 32 raioane(județe la noi). Statul român în acest moment este incapabil să țină toate județele în frâu, dar nu incapabil, ci foarte foarte incapabil.

Acesta este doar un articol pe blogul ăsta simplu și vorbesc doar ce știu. Nu o dau în lambada și încerc doar să subliniez problema în limita cunoștințelor mele. E doar o părere la ce ar însemna o unire.

Din perspectiva moldoveanului de rând, acest lucru ar fi benefic. Să nu credeți că moldoveanul de rând o duce extrem de bine. Din contra, sunt probleme grave. Infrastructura este la pământ, salariile și pensiile sunt mici comparativ cu prețurile piperate. Unirea pentru ei ar însemna deschiderea porților spre Europa. Ar însemna niște bani în plus, niște ajutoare sociale din partea UE, resurse, exporturi bune ș.a. Nu doar afaceri cu chinezii, rușii și alte state din est. NU!

O altă problemă ar fi : Transnistria și Găgăuzia. După cum bine știți, ele au un statut special. Sunt două provincii autonome ce și-a proclamat independența față de Rep. Moldova. Știu, este o prostie. Hai că Transnistria e o problemă delicată, e susținută 100% de Moscova. Vă invit să citiți despre ce înseamnă și este, Transnistria(dacă vă interesează, desigur). Despre Găgăuzia știu foarte puțin așa că mă voi abține de la prea multă vorbă.

În fine, astea două ar fi o problemă majoră.

O altă problemă majoră ar fi rușii. Rușii din Rep. Moldova, la fel ca rușii din toată lumea, așa în splendoarea lor, sunt niște porci și niște gunoaie. Dacă ați făcut istorie la școală și nu ați chiulit, ați văzut că tot ce a ținut de ruși a fost ceva delicat. Să trăiți gunoaielor. Aici repet : Admir cultura rusă, îmi place limba rusă și tot ce ține de valori. Dar nu pe rus ca rus.

De ce să te unești? Asta este întrebarea pe care v-o adresez dragii mei cititori.

Sunt două modalități mari și late prin care unirea ar fi posibilă. Referendumul Republican (una din soluții) și prin forță. Ultima în cauză ar fi ceva orbește. Te duci, izbești, produci dezastre, Rusia se bagă cu armata a 14-a din Transnistria, se declară război Rusiei și tot așa. De aici ar fi : Dumnezeu cu mila.

Mișcările unioniste din stânga și dreapta Nistrului nu fac prea mult lucru. Nu poți să faci asta cu 10.000 tineri(dacă sunt și ăia acolo). Zic tineri, pentru că cei trecuți de 50 de ani nu au nici un interes. Pe ei nu-i mai interesează acest aspect. Sunt mai mult interesați de traiul greu și ce să-și pună pe masă.

Gândiți-vă înainte să scrieți porcăriile de pe lume pe sfântul internet și nu mai mâzgâliți toată România cu texte de genul : Basarabia e România. Prietene care faci asta, toată lumea știe acest lucru(doar Rusia refuză să admită asta). Eu sper să te prindă poliția și să te pună să ștergi cu limba tușul mâzgâlit intens pe toate gardurile,zidurile, podurile și gunoaiele din țară.

*Voi chiar credeți că acei de la guvernul moldav, vor să-și piardă fotoliul din fața șemineului, iar guvernul lor să se dizolve? Nu, acolo sus e cald și bine.

Bine ar fi totuși ca nici o parte, din ambele tabere, să nu uite că undeva, cândva, unii oameni s-au dus la război și s-au făcut carne de tun. Și ghiciți ce. Acei oameni nu s-au dus la război că nu aveau ce face acasă, sau că conexiunea la internet nu mergea. Nu, acei oameni s-au dus să lupte pentru ce era a lor. Acei oameni au murit împăcați că au dat tot ce au putut ca cândva o unire să fie posibilă. S-au bătut pentru ceva ce era a lor. E mare lucru să gândești că peste Carpați, Prut, Nistru, Dunăre, ai frați de sânge.

**Ați uitat de Izmail și Cetatea Albă? Ele sunt încă acolo, așteptând probabil tricolorul românesc ancorat într-un vârf de deal.

Probleme mai sunt, dar mai multe în partea a II-a.

Zi-mi ce ai pe suflet !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: